Veelgestelde vragen en tips

Staat uw antwoord er niet bij? Bel 055 260 1000 (maandag tm zondag van 08.00 tot 20.00) WhatsApp: +31647566399

 

Veelgestelde vragen reparatie

Welke merken repareert Bosico?

Voornamelijk Bosch, Siemens, Jura, Melitta, Nivona, Gaggenau, Neff, Miele en de hele oude modellen van Saeco en Krups. Heeft u een ander merk, bel dan 055-2601000.

Bosico repareerd geen pistonmachines zoals Quickmill of La Pavoni.

Ook niet de merken Delonghi, Phillips, Saeco, Gaggia, Krups, AEG, Franke, Pelgrim, WMF, Electrolux, Douwe Egberts, Hollandia  en alle "cupjes-machines".

Hoe lang duurt een reparatie?

Meestal 1 of 2 dagen bij een onderhoudsbeurt. Diagnose kunt u op wachten, dan ziet u gelijk wat de oorzaak is en wat het gaat kosten. Komt u van de andere kant van het land? Dan kunt u in sommige gevallen zelfs wachten op de revisie of onderhoudsbeurt. Wilt u dat? Vraag er dan om, ik ben heel flexibel.

Hoeveel kost een reparatie en heb ik garantie?

Hoeveel het kost ligt er aan wat er defect is. Ik kan vantevoren aangeven hoeveel het gaat kosten. Is dat niet te zeggen dan hoort u dat ook van tevoren.

Garantie na reparaties geef ik. Maar alleen op de reparatie die ik uitvoer. Gaat er een later iets defect wat niet gerepareerd is of er mee samenhangt dan is dat natuurlijk geen garantiegeval. Coulant ben ik wel. Uw tevredenheid staat daarbij voorop. Kijk naar de reviews en beoordeel zelf of dat overdreven is.

Wat houd een kleine beurt in?
 • het smeren van de zetgroep
 • het reinigen van de maalsysteem
 • het reinigen van de koffieuitloop
 • visuele inspectie van de technische staat en advies hierin
Wat houd een grote beurt in?
 • het reviseren van de zetgroep
 • het reinigen van het maalsysteem en het vervangen* van de maalstenen
 • het reinigen van de koffieuitloop
 • het reviseren van het stoomventiel
 • het vervangen van alle waterleiding-keerringen
 • het reinigen van de flowsensor
 • vervangen of revisie van het drainageventiel
 • upgrade van het drukventiel
 • de buitenkant reinigen
 • het uitvoeren van het Calc&Clean progamma
 • *niet bij EQ, Vero en Aroma+ modellen
Komt Bosico ook aan huis?

Nee, de bedoeling is dat de machine aan de Kalverstraat wordt geserviced. Bosico bied wel een haal en brengservice. Ik haal de machine dan op, installeer eventueel een andere, en breng uw toestel dan later terug.

Voor het laten uitvoeren van reparaties op mijn locatie heb ik een haal- en brengservice in Apeldoorn, maar het is ook mogelijk om machines daarbuiten op te laten halen en terug te bezorgen. Vooral bij inbouwmachines is dat natuurlijk handig. Woont u niet in Apeldoorn maar wilt u wel gebruik maken van de haal en breng service, dan berekent Bosico geen voorrijkosten maar een bedrag per beladen kilometer van €1,-.

Voorbeeld 1. Stel u wilt gebruik maken van een omruilmachine met een prijs van €450. En u woont 80 kilomter van Apeldoorn. Ik breng dan de ruilmachine naar u toe. Dat kost €80 voor het bezorgen en daar komt dan €450 bij voor de ruilmachine.

Voorbeeld 2. U woont in Amsterdam. Apeldoorn-Amsterdam is 90km.  Uw machine is defect en u wilt hem laten ophalen én weer laten terugbrengen. Om uw machine op te halen kost dus €90. Om de machine weer terug te brengen kost het weer €90. In totaal dus €180.

Bosico repareert namelijk niet aan huis.

In 99% van de gevallen komen klanten zelf naar mij toe met de machine. Soms kunt u gewoon wachten op de reparatie. U kúnt ook machines naar Bosico opsturen, al heeft dat niet de voorkeur. Bij verzenden gaan beschadigingen hand in hand. Verpakkingen worden op de kop gehouden, er word nogal ruw mee omgegaan. Dit is 1 van de redenen dat Bosico geen inbouwmachines meer verstuurd.

Hoe vaak moet ik mijn koffiemachine laten servicen?
 • 1 keer per jaar een kleine beurt is voldoende
 • elke 3 jaar een grote beurt is voldoende
Wat kan ik zelf doen qua onderhoud?
 • ontkalken en reinigen met de juiste middelen, nooit ontkalken met azijn bvb of reinigen met vaatwastabletten
 • De handleiding lezen. Vooral achterin de handleiding staan meestal tips
Wat kost een machine ongeveer aan onderhoud

Ongeveer €100 per jaar ná aanschaf. Stel u koopt een machine van €400. Na 1 jaar moet de machine "even worden nagekeken". U brengt de machine bij mij en ik zeg dat de machine een kleine beurt nodig heeft en dat er een slang lekt. Dan heeft u na 1 jaar gebruik een kostenpost van ongeveer €100.  Het jaar erop heeft de machine weer een onderhoudsbeurt nodig. Dit keer is er niets aan de hand en de factuur bedraagd €75.

Ander voorbeeld. U koopt dezelfde machine van €400 en gebruikt de machine 5 jaar zonder problemen. u komt dan naar mij toe en ik stel een diagnose dat de machine voor €300 weer goed werkt. De onderhoudskosten zijn dan iets minder als €100 per jaar. Dat is mooi. Alleen kunt u van mij aannemen dat men ongeveer toch zo'n €100 per jaar kwijt is. Vergeet niet het ontkalkmiddel en de reinigingstabletten bvb. Of een tegenslag. Een klep die afbreekt, een reservoir wat valt, noem het maar op.

 

Kan ik een machine aanbieden voor onderhoud aan Bosico als ik deze niet heb gekocht bij Bosico

Jazeker, geen probleem.

Moet een koffiemachine elk jaar een onderhoudsbeurt hebben?

Ja, een klein beurtje, ook al werkt de machine goed. Kom bij mij langs als de machine nog goed werkt dán bent u er op tijd bij. Maakt de machine een ander geluid als normaal? Kom langs. Lekt de machine water? Kom langs. Blijf niet alsmaar de machine gebruiken maar kom langs als u iets opvalt. Valt u niets op binnen 1 jaar? Kom langs.

Moet elke machine jaarlijks onderhoud hebben

Ja of het nu een Siemens of Jura is

Wanneer moet een machine groot onderhoud ondergaan?

Om de 3 to 5 jaar

Reparatie afspraak maken

Veelgestelde vragen verkoop

Is het een nieuwe machine welke ik koop?

Bosico verkoop alleen gerefurbishte machines. De machines zijn dus niet nieuw. Foto's van de machines kunnen licht afwijken van de aangeboden machines. Er kunnen beschadigingen op de machines zitten welke niet op de foto's te zien zijn. Houd daar rekening mee. Wilt u exact de staat van de machine zien welke u koopt, kom dan langs of vraag om foto's.

Wat is een gerefurbishte machine?

Dat is een gebruikte machine die een grote onderhoudsbeurt of revisie hebben ondergaan.

Verkoopt u ook machines die geen grote onderhoudsbeurt hebben ondergaan voor verkoop?

Ja, Bosico verkoopt ook gereviseerde machines.

Hoe lang gaat die koffiemachine mee?

In principe een leven lang mits er op tijd onderhoud aan wordt gepleegd. Gaan echter printplaten kapot, dan loont reparatie soms niet.

Hoe komt Bosico aan deze machines?

Deze worden door inruil dan wel opkoop verkregen.  Van wie precies word bijgehouden voor de belastingdienst en u natuurlijk. Het serienummer, reden van verkoop en de vorige eigenaar worden opgeslagen in een register.

Welke machines bied Bosico aan?
Volautomaten van hoofdzakelijk Bosch, Siemens en Jura
Wat voor een garantie heb ik bij aanschaf
 • standaard zit er 1 maand garantie op de machine
 • gaat er binnen deze maand iets defect dan word dit kostenloos gerepareerd
 • gaat er na deze maand iets defect dan is Bosico zeer coulant. Uw tevredenheid staat daarin voorop
 • mocht er iets defect gaan na een paar maanden dan wordt dat gerepareerd tegen kostprijs
 • mocht er iets kapot gaan na een jaar dan betaald u de reparatie
 • op sommige apparaten zit langer garantie, kijk daarvoor in de specifieke advertentie
Kan ik de machine na een jaar ook voor onderhoud aanbieden aan Bosico?

Jazeker, graag zelfs

Zit er kwaliteitsverschil in de koffiesmaak tussen een goedkopere en duurdere machine?

Iets, maar niet veel

Waar zit dan wel dat verschil in?

Hoe goed de machine werkt. Een goed werkende machine geeft betere koffie als een duurdere die slecht werkt.

Is een Jura de beste koffiemachine?

Ik vind van wel.  Bosch/Siemens/Miele zijn een goede tweede. Ik praat dan wel over de "vorige" generatie Bosch/Siemens. De huidige EQ serie is beduidend minder als de vorgie generatie (Benvenuto en Surpresso serie). Zo zijn de onderdelen die in de EQ zijn geplaatst op zich bijna niet reparabel. Alleen vervangbaar. Dat maakt reparatie duur. Ze zijn in aanschaf wel goedkoper als Jura maar na een jaar of 5 qua reparatiekosten al snel even duur als een Jura. Een Jura is duurder in aanschaf maar is qua onderhoudskosten lager in gebruik. De onderdelen die er in zitten zijn ook vaak reparabel of uitwisselbaar met andere type's. Dat maakt reparatie goedkoop en makkelijk.

 • Ja maar bij een Jura moet ik naar een Jura dealer!  Nee hoor, alleen tijdens de garantieperiode

 • Ja maar bij een Jura kan de zetgroep er niet uit! Klopt. Maar dat is ook niet nodig. De Jura zetgroepen worden lang niet zo snel vuil als bijde machines waar die wel uit MOET. Hij MOET er uit. Omdat de zetgroep vuil word.

 • Aan een Jura kan je zelf niets doen! Helemaal goed. Maar aan een Siemens of Miele zie ik ook niemand schroeven.

En als ik geen Jura wil, wat blijft er dan nog over? Ik ga geen €1000 uitgeven voor een koffiemachine!

Een Bosch, Siemens vorige generatie. Een simpele Melitta, dus niet 1 van de laatste met alle toeters en bellen. Een oudere Jura. Of een jonge EQ serie van Bosch/Siemens (maar wel 1 die droog afval produceert).

Benvenuto/Surpresso (FD nummers tot grofweg 89xx)* modellen, de vorige generatie van BSH, zijn gewoon erg goede machines, zeker de Bosch B30 of de Siemens S40. Kwamen uit dezelfde fabriek als Jura. Daar komen nog steeds de Melitta machines vandaan, al zijn de luxe varianten daarvan echt geen uitblinkers in lage kosten. Die TK/TCA/Caffeosolo machines komt qua koffie hetzelfde uit als uit een Jura van €1000. OK, het plastic en de ergonomie laat iets te wensen over en ze maken veel lawaai, maar soit.

*FD nummer=Fertigungsdatumnummer=bouwjaar. Bijvoorbeeld FD8812: tel bij BSH altijd 20 bovenop het eerste getal, dan krijg je het bouwjaar. In dit geval dus 88+20=2008. Deze machine is dus van de 12e maand 2008. Grofweg in 2009 is bSH begonnen met de EQ serie, dus een EQ heeft als FD nummer altijd de eerste 2 getallen hoger als 89.

Die EQ serie is veel stiller en luxer, maar als daar iets mee aan de hand is dan ben je zó €100-€200 kwijt. Dan zit je zó op de prijs van een tweedehands Jura.

Tweedehands Jura's gaan zo 2 jaar mee, zeker als ze bij mij vandaan komen. En na 2 jaar ben je meestal maar €75 kwijt voor het schoonmaken van de zetgroep en uitloop.

Waarom is een tweedehands Jura zo duur?

De machine heeft een hoge restwaarde omdat de machine altijd op te knappen is. Dat wil zeggen, hij is bijna nooit economisch total-loss. En als de machine goed is geserviced/gereviseerd dan is er eigenlijk geen reden om een fatsoenlijke prijs te vragen simpelweg omdat een Jura dan weer een hele tijd mee kan.

Waar zit nu eigenlijk het grootste verschil in bij al die machines?

Of je er makkelijk melkproducten mee kan maken (cappuccino bijvoorbeeld en dan met name een latte-macchiato). Voor deze makkelijkheid geld bij elke machine dat er extra onderdelen nodig zijn ín de machine om dat te bewerkstelligen. En dié onderdelen maken voornamelijk het prijsverschil. Een ander groot verschil wat de prijs/uitvoering bepaald, is of er veel chrome is gemonteerd of kappen met een kleur. Deze onderdelen zijn duur in het fabrikageproces en dat word natuurlijk doorberekend.

Kan ik de machine bij Bosico uitproberen

Ja u kunt alle functies uitproberen. U krijgt ook een demo van alle opties. Zo kunt u de machine volledig en goed benutten.

Krijg ik uitleg hoe ik de machine moet gebruiken?

Jazeker, daar wordt uitgebreid de tijd voor genomen

Wat houd revisie in?

Revisie gaat verder als een grote beurt. Bij revisie worden bijna alle aan slijtage onderhevige onderdelen vervangen. Hieronder ziet u wat revisie inhoud:

-demontage van de gehele machine, dus scheiding van front en machine
-het reinigen van alle kappen en rvs
-demontage en verbetering van het lekbakdetectiesysteem (nooit meer error 8)
-vervangen van de maalmotorkoolborstels
-vervanging van de maalstenen
-revisie van de zetgroep
-revisie van het keramiekventiel
-vervanging van de hogedrukslang
-het vervangen van alle schakelaars
-smering van de aandrijving
-vervanging van het drainageventiel
-het reinigen van de flowsensor
-het vervangen van de watertank o-ring
-vervanging van de pomp o-ring
-het reinigen van de koffieuitloop
-het doorlopen van het Calc&Clean programma
-inspectie en eventueel vervangen van het display
-inspectie en eventuele vervanging van beschadigde uiterlijkheden zoals stoompijp en sierkappen
-het aanbrengen van een onderhoudsticker en het invoeren van serienummer en telllerstand tbv service of garantie

Heeft Bosico een haal en brengservice?

Voor het laten uitvoeren van reparaties op mijn locatie heb ik een haal- en brengservice in Apeldoorn, maar het is ook mogelijk om machines daarbuiten op te laten halen en terug te bezorgen. Vooral bij inbouwmachines is dat natuurlijk handig. Woont u niet in Apeldoorn maar wilt u wel gebruik maken van de haal en breng service, dan berekent Bosico geen voorrijkosten maar een bedrag per beladen kilometer van €1,-.

Stel u woont in Amsterdam. Apeldoorn-Amsterdam is 90km. Om uw machine op te halen kost dus €90. Om de machine weer terug te brengen kost het weer €90. In totaal dus €180.

Nog een voorbeeld: u woon in Arnhem en wilt uw TK68E571 omruilen voor een gereviseerd exemplaar. Zo'n omruilmachine kost €450. Bosico vraagd €1 per beladen km. Apeldoorn-Arnhem is 40km. Voor die €40 kom ik bij u thuis om de machine om te ruilen. De kosten bedragen dan in totaal 40+450=€490.

Bosico repareert niet aan huis.

In 99% van de gevallen komen klanten zelf naar mij toe met de machine. Meestal kunt u gewoon wachten op de reparatie. U kúnt ook machines naar Bosico opsturen, al heeft dat niet de voorkeur. Bij verzenden gaan beschadigingen hand in hand. Verpakkingen worden op de kop gehouden, er word nogal ruw mee omgegaan. Dit is 1 van de redenen dat Bosico geen inbouwmachines meer verstuurd. Wilt u echter niet het gedoe van demontage en transport, dan is bijvoorbeeld het bij u thuis installeren van een gereviseerde inbouwmachine ideaal. Ik kom bij u langs, neem uw huidige defecte toestel mee en installeer het gereviseerde toestel. Dit alles voor  €1 per beladen kilometer.

Waar moet ik op letten als ik een koffiemachine koop?

Ik zeg altijd; koop een machine die aan uw eisen voldoet. Koop geen machine met opties die u eigenlijk niet gebruikt. Dan geeft u namelijk geld uit voor iets wat niet nodig is. En..machines die meer opties hebben als simpele machine, hebben ook meer onderdelen. En die gaan juist het meeste kapot. Stel u koopt een machine met allemaal opties en mogelijkheden. Dat is leuk maar die opties brengen allemaal onderdelen mee die er voor zorgen dat u de machine eigenlijk niet helemaal gebruikt als waar hij voor ontworpen is. U zou dus een veel simpelere machine nodig hebben. En simpele machines zijn niet alleen goedkoper, ze gaan ook vaak stukken langer mee. Bosico weet dat uit ervaring en daarom staan er ook veel van dit soort machines in de webshop.

Naar de webshop

Verder kun je bij een EQ serie opletten of het koffieafval nog een beetje droog in het afvalbakje valt, zo nee dan is de machine in princiepe toe aan een nieuw maalwerk én nieuwe zetgroep...

Jura kopen? Loopt de zetgroep nog lekker snel en zonder gekreun? Zit er nog crema op de koffie na 3 minuten? Is de prijs goed? Kopen!